INSULA LEFKADA

Insula LEFKADA – PARADISUL SECRET al Greciei

Lefkada este una dintre cele mai frumoase insule din Grecia. Peisajul mediteranean este o continua incantare pentru turisti: nesfarsite plaje salbatice, dealuri umbrite de maslini, chiparosi si pini, flori viu colorate ce transforma acest loc intr-un adevarat paradis. Atmosfera inconfundabila, autentic greceasca, constituie inca un argument pentru o vacanta relaxata, plina de voie buna si caldura, alaturi de familie sau prieteni. Amplasate intr-un decor natural magnific, satele pitoresti si statiunile estivale atrag vizitatorii an de an, cu aceeasi ospitalitate tipic mediteraneana. Coasta vestica a Insulei Lefkada este singurul loc din Grecia in care se afla, una langa alta, sapte plaje superbe, a caror frumusete se pastreaza inca neatinsa de turismul de masa.

Numele insulei inseamna in greaca „pietre albe”, prezente din abundenta in sudul insulei. Aici se afla Capul Lefkada de unde, potrivit mitologiei, poeta Sappho s-a aruncat in mare atunci cand nu a mai putut indura agonia iubirii neimpartasite pentru chipesul Phaon. Despre Sappho (610 – 580 i. Hr.) se spune ca a fost cea mai importanta poeta lirică a lumii antice; putine dintre textele ei au supravietuit, majoritatea fiind distruse de biserica.

Localizata in Marea Ionica, Lefkada este despartita de continent printr-un canal ingust si este conectata la acesta printr-un pod mobil, fiind usor accesibila cu masina. Insula este predominant muntoasa, insa de la est catre vest, peisajele se schimba, de la vegetatie luxurianta la plaje nesfarsite, cu nisipuri fine.

Noua insule satelit inconjoara Lefkada, printre care se numara Meganisi, Kalamos, Kastos, Kefalonia, Madouri si Skorpios. Dintre toate acestea, Skorpios este cea mai cunoscuta, apartinandu-i controversatului om de afaceri Aristotel Onassis. Dintr-un imigrant sarac, Onassis a devenit unul dintre cei mai bogati si influenti oameni de afaceri ai anilor ’60 – ’70, cunoscut pentru idilele sale cu femei celebre, precum Maria Callas si Jacqueline Kennedy.

Cel mai mare oras si capitala insulei este Lefkada, situata in nord-est, pe malul unui port natural. Aici, in cea mai mare marina din Marea Mediterana, puteti admira peisajul superb, mereu schimbator, pictat de iahturi si catamarane. O destinatie turistica in sine, orasul Lefkada ademeneste turistii in numeroasele taverne autentic grecesti si in magazinele de suveniruri.

Pe tot parcursul anului, orasul Lefkada gazduieste o varietate de festivaluri si evenimente. Vara, Festivalul de Literatura si Arta si cel de Folclor si Dans atrag artisti si spectatori din lumea intreaga. Piaţa Sf. Spiridon, care isi ia numele de la biserica din secolul XVII ce domina portul, este punctul de plecare spre toate colturile insulei, cu ajutorul mijloacelor de transport in comun.

Nidri este cea mai populara statiune de pe coasta de est a insulei Lefkada, la doar 17 km de capitala. In Nidri, turistii se pot bucura de plaje cu pietris, sub soarele arzator al Mediteranei, intr-o atmosfera calda si prietenoasa. Pe strada principala magazinele, restaurantele si tavernele isi imbie clientii cu ce au mai bun. De exemplu, Taverna Mandarinos, care se intinde chiar pe malul marii, are preparate din peste si carne de miel gatite in stil grecesc, cu ulei de masline si vin, si cateva feluri speciale pentru vegetarieni.

Cei care doresc sa petreaca pana in zori pot alege intre localuri cu muzica live si un club deschis pana dimineata in sezonul estival. Nidri este locul ideal pentru cei care iubesc o mare linistita, fara valuri mari sau curenti puternici. Intrarea in mare este lina, iar apa este foarte limpede, de culoarea smaraldului. De aceea, este o statiune apreciata de familiile cu copii. Nu aveti nicio sansa sa va plictisiti in Nidri: oricand puteti evada, intr-o minicroaziera pe insulele din jur (Kefalonia, Ithaca, Meganisi, Scorpios sau Madouri).

Intre Lygia si Perigiali, la 9 km sud de orasul Lefkada, se afla pitorescul sat pescaresc Nikiana. Amplasat la poalele muntelui Skaros, Nikiana este o destinatie turistica foarte populara, datorita cadrului natural unic, care imbina muntele si marea, culorile puternice ale vegetatiei luxuriante cu azurul apelor limpezi, perfecte pentru inot. Este un loc preferat si de pasionatii de sporturi de apa si aventura, oferind posibilitati variate pentru practicarea windsurfing-ului, schiului nautic, navigatiei pe ambarcatiuni mari, dar si pentru canoe.

La 11 km de Nidri si 25 km de Lefkada, se afla Poros, un mic sat construit terasat pe pantele verzi ale unui deal. Ofera o vedere superba spre golful cu plaja Mikros Gialos si catre insulele din apropiere: Kefalonia, Ithaca si Arkoudi. O destinatie apreciata in special de cupluri, Poros este alegerea perfecta pentru cei care vor sa petreaca o vacanta linistita, relaxandu-se pe o plaja aerisita, niciodata foarte aglomerata, iar in zona sunt multe astfel de plaje: Kanali, Askeli (la cativa km de port), Monastiri si Neorio.

O asezare care pastreaza accente autentic grecesti, Agios Nikitas este un sat pescaresc cu numeroase taverne situate la strada pietonala, drumuri pavate cu piatra si plaje cu nisip. Statiunea Agios Nikitas este marginita de plaje curate, linistite si frumoase, cea mai apreciata fiind plaja cu acelasi nume, care se afla chiar langa port. In afara de aceasta, turistii pot descoperi in imediata apropiere a statiunii plajele Pefkoulia si Milos (la sud de Agios Nikitas).

Vassiliki este una dintre cele trei statiuni importante din Insula Lefkada, alaturi de Agios Nikitas si Nidri. Este cautata in special de catre practicantii windsurfing-ului si ai navigatiei cu ambarcatiuni cu panze, fiind renumita la nivel mondial din acest motiv.

Inchide Comentariile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *